http://www.orthodietist.nl/pagina's/Ortho#Ortho

 

Orthomoleculaire voeding

Optimale voeding

Voedingsadvies

 

Orthomoleculaire voeding

In 1986 introduceerde Prof. dr. Linus Pauling (1901-1994) in het wetenschappelijke tijdschrift Science de term 'orthomoleculair'. Orthos staat voor 'juist, recht, gezond'. Moleculair betekent 'voor de moleculen'. Orthomoleculaire stoffen zijn stoffen die voornamelijk van nature in voeding voorkomen. Wanneer uw lichaam de juiste hoeveelheden voedingsstoffen krijgt, draagt dit bij aan een goede gezondheid.

 

 

Zowel de reguliere als de orthomoleculaire voedingsleer houdt zich bezig met de relatie tussen voeding en de lichamelijke en geestelijke gezondheid. In de reguliere voedingsleer werkt men met een aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen: een bepaalde hoeveelheid van een voedingsstof die u per dag nodig heeft om gebreksziekten te voorkomen. Dit geeft dus min of meer een minimum aan.

Optimale voeding voor een optimale gezondheid

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer heeft u voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid een optimale hoeveelheid voedingsstoffen in de juiste verhouding nodig. De basis hiervoor is het dagelijks gebruik van kwalitatief hoogwaardige voeding (bij voorkeur van biologische kwaliteit). De voeding moet vers zijn, waarbij er aandacht is voor een goede verwerking (zoals vervoer, bewaren en bereiding).

Onder bepaalde omstandigheden, onder andere bij stress, ziekte of blootstelling aan schadelijke stoffen, heeft u een andere vaak grotere hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Dit kan eventueel in de vorm van voedingssuplementen. Er wordt hierbij rekening gehouden met de verschillende levensfasen, waarin de behoefte aan voedingsstoffen kan schommelen. Ook de wisselwerking tussen schadelijke stoffen en voedingsstoffen en disharmonische levensomstandigheden wordt in de gaten gehouden.

 

 

Voedingsadvies

Met een orthomoleculair voedingsadvies kan uw gezondheid worden behouden en ziekte worden be´nvloed. Zo'n advies handhaaft of herstelt uw juiste individuele biochemische balans. De optimale hoeveelheid voedingsstoffen wordt voor u persoonlijk bepaald. Onder andere door voedingsanamneses, bloed-, speeksel- en urinetesten en/of speciaal ontwikkelde vragenlijsten.

link naar boven